U bevindt zich hier: HOMEHome
 
Werelddovendag 30 september: Gentse en Tanzaniaanse doven bouwen samen dovencoöperatie uit
» Maandag 25 September 2017
Op zaterdag 30 september 2017 is het Werelddovendag, waarbij de dovengemeenschap aandacht vraagt voor haar taal en cultuur. Niet enkel bij ons, maar ook in Afrika is het voor dove en slechthorende mensen belangrijk om erbij te horen. Fracarita Belgium ondersteunt al heel wat jaren een Tanzaniaanse coöperatie voor doven. Twee dove Gentse vrijwilligers helpen mee in de Rumonge Deaf Cooperative in Kigoma. Ellen, een andere vrijwilligster van Fracarita Belgium, publiceerde zelfs een uniek gebarentaalwoordenboek in het Swahili. AVS Oost-Vlaamse Televisie volgde hen en zendt van 2 tot 6 oktober een mooie reportage uit over doven die doven helpen! 
 
Doof zijn in Tanzania
Volgens onafhankelijke studies van de universiteit van Dar Es Salaam – officiële cijfers van regeringswege zijn er niet – zijn er zo’n 800 000 doven en slechthorenden in Tanzania. In landen als Tanzania ligt het aantal doven beduidend hoger dan in de zogenaamde ontwikkelde landen. Dove mensen hebben in Tanzania weinig kansen. Aangepast onderwijs voor doven is er zeldzaam en enkel voor de ‘happy few’. De meeste doven zijn ongeletterd en niet opgeleid en blijven hierdoor levenslang afhankelijk van anderen. 

Rumonge Deaf Cooperative
Om een antwoord te bieden aan de grote vraag naar een opleiding voor doven en slechthorenden, ondersteunt Fracarita Belgium sinds 2014 een Tanzaniaanse coöperatie voor doven. Dit project van de Broeders van Liefde beoogt het empowerment – economisch en sociaal – van doven in de regio Kigoma, één van de armste streken in Tanzania. Met behulp van Compagnie Emmaüs in Gent-Ledeberg werd gestart met een schrijnwerkers- en naaiatelier in Rumonge. Belgische doven schonken hun Tanzaniaanse lotgenoten vijlen, beitels, zagen, een zaagmachine en enkele naaimachines.

Nadruk op de gemeenschap
Rumonge is georganiseerd als een ‘coöperatie’: opdrachten worden collectief binnengehaald. Nog tijdens hun opleiding krijgen de dove werknemers een bepaald percentage van de verkoop van hun producten om in hun eigen levensonderhoud te voorzien, maar de rest keert naar het centrum terug. Dit geld wordt dan op zijn beurt geïnvesteerd in nieuw materiaal (hout, stoffen, schrijnwerkersmateriaal, …) en in verdere of nieuwe opleiding. Dit om zoveel mogelijk mensen de kans te geven op een opleiding. Ook de gezamenlijke maaltijden worden ermee betaald.

Uniek gebarentaalwoordenboek in het Swahili
Ellen Heymans, vrijwilligster bij Fracarita Belgium en wonende te Gent, heeft een Bachelor in de Vlaamse Gebarentaal en combineert een Postgraduaat Internationale Samenwerking Noord-Zuid met een tweede Bachelor in de Afrikaanse Talen en Culturen. Ze liep vijf maanden stage in Tanzania waar ze samen met de dovengemeenschap een uniek gebarentaalwoordenboek publiceerde in het Swahili. Ellen zoekt doven in Kigoma op en introduceert de woordenboeken bij hen. De reacties zijn vaak ontroerend en tonen de onschatbare waarde van dergelijke gebarentaalwoordenboeken!

Twee Gentse doven helpen Tanzaniaanse doven 
Vrijwilligers Wilfried De Graef en zijn vrouw Jenny helpen sinds 2010 mee in Rumonge. Wilfried en Jenny zijn afkomstig uit Gentbrugge en zijn allebei ook zelf doof. Ze maken deel uit van Compagnie Emmaüs en spenderen praktisch al hun vrije tijd aan de Tanzaniaanse dovengemeenschap. Wilfried helpt de Tanzaniaanse doven in het schrijnwerkatelier en helpt hen de gebarentaal aan te leren. Zijn vrouw Jenny helpt de vrouwen in het naaiatelier. 

AVS-reportage over Gentse vrijwilligers in Kigoma
“Handen uit de mouwen”, een mooie en aangrijpende reportage op AVS Oost-Vlaamse Televisie, volgt de drie Gentse vrijwilligers in Kigoma. De verhalen van Ellen, Wilfried en Jenny zijn gespreid over 5 afleveringen en zijn te bekijken op AVS van maandag 2 t.e.m. vrijdag 6 oktober, dagelijks rond 17u40 en doorlopend in de middaglus tussen 12u00 en 17u30. De afleveringen zullen vanaf 9 oktober ook te vinden zijn op de website en Facebookpagina van Fracarita Belgium. Een must see! Wie niet in Oost-Vlaanderen woont, kan AVS niet bekijken via de digicorder. Maar niet getreurd! We hebben de afleveringen op ons YouTubekanaal gezet. Bekijk de afleveringen hier.

Blijf niet doof voor Rumonge
Wilt u na het zien van deze reportage dit project steunen? Door een gift van € 60 kunnen we twee doven elk een gebarentaalwoordenboek schenken. Door het fiscaal attest dat u na deze gift ontvangt, is uw werkelijke kostprijs na belastingsaftrek maar € 33. Een bijdrage is welkom op het rekeningnummer van Fracarita Belgium BE51 4459 6281 2162 met mededeling “Rumonge Kigoma”. Voor een gift vanaf € 40 ontvangt u een fiscaal attest.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug
 
 
KALENDER 
29.07 - 13.08
 
(Tanzania)
 
17.10
Getuigenisavond Inleefreis Maendeleo 2018 in Merksem
 
21.10 Getuigenisavond Inleefreis Maendeleo 2018 in Gent

 
 
 
NIEUWSBRIEF 
Wil je graag op de hoogte blijven van nieuwtjes over onze ontwikkelingsprojecten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika? Schrijf je dan hier in voor onze periodieke nieuwsbrief! 
 
 

ONLINE DONEREN
  
Bij online doneren moet Fracarita Belgium een deel van uw gift afstaan aan een betaalprovider. Indien u dit wil vermijden, kunt u rechtstreeks storten op ons rekeningnummer.   
   ----------------------
PRIVACY VERKLARING FRACARITA VZW
Lees de disclaimer hier.
 ----------------------